Thursday, June 23, 2016

Isu latest Alam Maya : Tak Payah Ambil Kisah

Assalamualaikum.

Bulan ramadhan 1437H ada banyak cerita suka dan duka.

Ada banyak isu yang dikupas, dibahan dan dihujahkan.

Tetapi bagi zah, zah memilih untuk tidak baca sampai akar umbi.

Sebab. Negative side akan buat emosi mak menyusu ni macam roller coster.

InsyaAllah afiq akan cukup 12 bulan, iaitu 365 hari menyusu susu bonda.

Satu lagi kejayaan, keseronokan dan memori indah sebagai ibu yang zah suka kongsikan dengan para ibu lain.

Teringat lagi masa mencari positif aura nak bersalin anak kedua. Ada BANYAK cerita yang kata kelahiran anal kedua lebih sakit, lebih seksa dan sebagainya.

Tetapi. Alhamdulillah aqilah anak zah lahir fast delivery juga. Lahir senang. Menyusu senang. Sebab? Positif aura tu sangat membantu.

Amani dan afiq pun sama. Lagila cepat dua dua bila zah bersalin dengan ilmu.

Persiapan raya macamana? Zah dan anak-anak memang tak sabar nak raya walaupun sebenarnya ada sedikit cerita duka. Hihi takpe. Yang duka kita letak tepi. Kita amio yang suka je.

Raya tahun ni meriah sikit sebab last year zah berpa

ntang. Sambut baby masa akhir ramadhan.

Coretan ringkas.
Noorharizah Azfar
19 Ramadhan 1437H.

posted from Bloggeroid

Tuesday, June 21, 2016

Penyusuan Susu Ibu di Bulan Puasa



Alhamdulillah dah menjejaki 17 ramadhan 1437H. Allah izin dan bagi zah berpuasa lagi kali ini dengan tenang, bahagia dan gembira.
.
Sebenanya, kalau ikut bulan puasa ni zah takde letak target banyak sangat. Just pastikan pump ikut jadual. Sometime zah add on waktu pump 10-15 minit sebab rasa ada extra bila pagi2 tu makan lebih minum lebih masa sahur.
.
InsyaAllah afiq akan cukup 12 bulan, iaitu 365 hari menyusu dengan susu bonda. Alhamdulillah zah juga dah mula perkenalkan solid food. Tapi biasalah bila ada mama. Kenyang macamanapun. Susu tetap the best food ever utk afiq.
.
Journey menyusu anak no 4 ni lebih tenang, sempoi, tak terkejar-kejar. Zah takde masalah kesihatan walaupun kekadang afiq menyusu non stop masa malam. Doa zah biarlah journey kami berdua 12 bulan lagi dipermudahkan.
.
Sebenarnya bangga dengan diri sendiri juga. Kalau sesiapa yang kenal zah since 2009 masa anak sulung lahir. Zah bukanlah jenis susu meriah. Selepas dapat direct bf anak kedua, ketiga dan ke empat. Susu memang oversupply.
.
Nikmat mana yang Allah bagi dan kita mahu dustakan? Penyusuan bukanlah sesuatu yang membebankan tetapi satu memori indah yang patut kita ingat dan simpan dalam kotak hati seorang ibu.
.
Love.
Kak Zah
Kaunselor Laktasi based fact yang simple.
www.izzahazfar.blogspot.com.my

posted from Bloggeroid

Saturday, May 2, 2015

Breastfeeding 101 : Lebihkan Direct Feeding Kepada Bayi Anda.

Cerita mengenai #PenyusuanSusuIbu.

Banyak zah jumpa. Masa awal-awal kelahiran mengeluh susu yang dihasilkan tak banyak...ramai ibu nak susu banyak.. perlu ke susu banyak-banyak ni?

Zah akui masa mula-mula terlibat dengan susu ibu. Zah memang agak tertekan menghasilkan susu. Maklumlah jadi exclusive pumping tidak semudah boleh #directfeeding.

Tapi tahukah kalian. Susu terhasil bila ada demand dari bayi @ ibu create demand dengan memerah. Cuma janganlah terlalu ghairah memerah sehingga terlupa dengan konsep penyusuan itu sendiri.

Konsep penyusuan adalah memberikan susu ibu secara terus. Yup..nak susu banyak atau cukup banyakkanlah skin to skin bersama bayi..lagi kerap bayi menyusu tak sama dengan lagi kerap ibu memerah susu.

#Breastpump totally berbeza dengan #breastfeeding. Percayalah setiap ibu boleh menghasilkan susu yang cukup untuk anak mereka.

Bertenang.
Enjoy ur journey
Enjoy every moment.

InsyaAllah. Susu ibu adalah hadiah paling besar untuk besarkan permata hati.

With love.
@harizah_azfar
017.413.4689

#KaunselorLaktasi
#MBFPC
#susuibu
#TipsIbuMenyusuKurus
#SusuIbuHakAnak
#AnakHebatDenganSusuIbu
#parentingattachment
#SetKesihatanOptimum

Saturday, December 20, 2014

Entry 84 ~90 : Natural Birthing Impian Saya.

lately zah memang banyak membaca mengenai kehamilan dan kelahiran.

di Facebook ni pandai, bila nawaitu kita tu dia dapat tahu...banyak maklumat mengenai kehamilan zah jumpa.

pada zah, kehamilan yang indah adalah apabila kita tahu kenapa dan mengapa ia terjadi.

mengidam misalnya, tanda badan kita kekurangan zat tersebut.

insyaAllah new journey yang ke lima nanti bakal bermula.

semoga segalanya baik-baik shj. Bukan berserah tetapi USAHA untuk pastikan segalanya berjalan lancar.

petang tadi sempat melihat dokumentari Delivery Me di Astro. Nampak seksa sangat seorang ibu mahu melahirkan zuriat mereka. Pengalaman 3 kali berada dalam labour room juga pernah melihat ibu-ibu yang tidak tahan mengawal kesakitan. Allahuakbar, tipu kalau zah katakan tidak sakit, tp insyaAllah bila kita hadapi kesakitan itu,tukar dengan kegembiraan pasti kelahiran lebih mudah dan cepat.

Based pengalaman sendiri seorang ibu di katil sebelah yang menjerit-jerit kesakitan bila dah 8cm. Semua dah ready sambut baby beliau. Kuasa Allah...zah yang banyakkan zikir dan DOA...Dari 6cm..bersalin lebih awal dari ibu tersebut.

rindu moment kelahiran amani, mudah, cepat, ringkas. Kurang 10 minit di katil, amani menluncur laju tanpa sebarang koyakan.

jom belajar lagi, baca pasal natural birthing ni memang best!

Kelahiran bukan sesuatu yang menyakitkan dan dilupakan tetapi moment indah yang perlu diingati sampai mati.

Noorharizah Azfar
0194142469


Wednesday, October 15, 2014

Entry 68 | 90 } Supplement Sepanjang Penyusuan Susu Ibu Anak Ketiga



Alhamdulillah
cepat sungguh masa berlalu.
minggu depan genap 23 bulan menyusukan anak ketiga zah yang comel tembam tu.

dia yang lahir sebagai lazy feeder, dilatih menjadi good and active feeder sampai sekarang.

Macamana nak buat?
Zah memang langsung tidak berikan|perkenalkan amani dengan botol susu sehingga seminggu lagi nak masuk kerja.

zah buat exercise oral dia. zah kejutkan dia setiap masa untuk menyusu, zah sering buat skin to skin, kanggaro care sehingga dia pandai menyusu sendiri..

korang, if ada masalah Menyusu. Elak dr berikan any FM,botol,puting ke..trust me anything akan selesai. jangan ikut sangat jiwa sakitla,jiwa seriaula dengar anak nangis...hihi 3 bulan pertama adalah FASA untuk anda dan bayi established Penyusuan. insyaAllah everything akan berjalan lancar.

bab supplement untuk IBU pula.
Zah akui, untuk anak ketiga ni zah memang amik shaklee.

kenapa?
adakah sebab susu zah sikit?
jujurnya, susu zah sangat banyak masa amik supplement shaklee pada disember 2014.

Zah amik sebab masalah diri sendiri. letih, tak productive dan lesu je sepanjang setahun breastfeed amani. gemuk pun ye jugak...hahaha

alhamdulillah. lagi sebulan nak cukup 2 tahun..susu ibu yang disimpan pun zah banyak bagi kat anak Susuan. rezeki kami tak putus.

korang.
kita makan supplement bukan sebab nak susu meriah macam air paip. tak perlu. tp kita ambil supplement sebab diri kita ni bukan untuk kita seorang. kita ada Suami. kita ada anak-anak lain, kita mungkin juga bekerja.

ibu yang sihat, kekal bertenaga akan hasilkan susu yang cukup untuk anak mereka. pegang INI sahaja.

Aku makan supplement sebab Aku nak sihat. bila Aku sihat, Aku nak bangun banyak kali untuk bf anak takde masalah, nak buat power pumping Tengah Malam takde hal. nak kejar waktu masa keje untuk perah susu tiga Kali sehari masa keje pun Aku boleh...

OK korang. zah IBU, isteri Dan berkerja. faham sangat situasi kita yang sibuk.

so, kesimpulannya. Sayang diri korang demi anak, Suami Dan masa depan.

with love.
izzah
kaunselor laktasi
0194142469

Sunday, September 7, 2014

Tips Kurus Untuk Ibu yang Menyusukan Anak

Masa zah preggy amani. Memang bersungguh~sungguh zah pantang. Jaga makan. Jaga air. Makan jamu dan vitamin.

Bulan 1st turun 12kg kalau tak silap.
Zah berat sebelum bersalin 70kg tau..
Besar ke tak..memang besar lah.

Alhamdulillah.
Berkat menyusukan amani.
Jaga makan tu. Turun banyak jugala.
Angka 59kg..lepas tu zah mula makan pil perancang noriday.
Berat statik la ke 58kg.

Tak best kan dengan tinggi 149cm dan berat 50 an ni...tambah pula bila berat mcm tu...tido tak cukup..letih sangat.

Malah motivasi pun down.
Nak juga kurus balik.

So...memandangkan zah masih menyusu amani. Pemilihan diet yg betul adalah sangat penting. Zah tak nakla diet, kurus dan cantik badan tp hak anak dinafikan.

Sebab tu zah pilih shaklee.

Shaklee hasilkan produk yang selamat untuk ibu menyusu yang nak kurus.

Tips diet.
~Tahu kalori yg sewajarnya ibu menyusu ambil. Mcm zah kena amik 2000kal sehari. So pandai2la pilih pemakanan kita.

~Jangan skip sarapan pagi. Sarapan pagi penting sebab itu yg bg kita tenaga sepanjang hari.

~Istilah diet adalah pilih makanan seimbang. Bukan berhenti dr makan. Zah still enjoy every foods yg zah ambil. Nak kurus tp nak makan 6 kali seharipun takde masalah. Tp kena pandaila pilih kan.

~Ibu menyusu untung sebab boleh bakar kalori semasa menyusukan anak. Ambil juga masa untuk bakar kalori cara lain. Naik tangga. Jalan kaki. Iron baju. Berkebun. Cabut rumput. Kalau dpt buat senaman lagi bagus. Sebab kita buang lemak dan tukar lemak kepada otot.

~Pengambilan makanan tambahan untuk kurus lebih baik dr amik ubat kurus. Bahaya kat baby kita dan diri kita kalau makan ubat ni.

~Mcm ambil ESP & ALFALFA. Dua benda ni masih selamat untuk ibu yg bf anak. So tak risau nak amik. Begitu juga lecithin, omegaguard dan cinch tea.

~ kalau betul~betul nak kurus, masak sendiri, guna kaedah stim, sup dan bakar. Guna minyak zaitun. Pilih sumber protein yg betul dan juga amal gaya hidup sihat.

~berhenti terus fast food. Air gas dan juga junk food.

~ zah juga stop kafien. Memang makin cepat berat turun.

Alhamdulillah. Sekarang berat zah 46kg ~ 48kg shj.

Berat masa anak dara dan dah sedang elok nak hamil balik...hihihi.

Ok bye.

With love.
Izzah
0194142469

Tuesday, September 2, 2014

Testimoni Terkini Pengguna Shaklee.

Hai korang.

Nak share lagila kesan penggunaan yg konsisten vitamin shaklee ni.

Zah tadi dok belek gambar lama..tu yg terus teringat nak share pasal produk ni.

Kira testimoni lagi la.

Ok..

Ni gambar zah masa November 2013.

Dan yg belah kanan gambar latest 31hb hari tu..

Alhamdulillah...benar~benar #ShakleeEffect uolss...

Untuk rekod. Zah still bf amani sepanjang zah mengambil Set Inch Loss Shaklee.

Zah juga mengamalkan Set Kesihatan Optimum dan Collagen Powder yg buat kita lebih bertenaga dan sihat!

Orang bilang..siapa yg amal dengan konsisten insyaAllah akan nampak kesan.

Kenapa saya pilih Shaklee?

Sebab its works, safe dan natural.

With love.
Izzah
0194142469